VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Jongeren maken schulden

Geplaatst op: 13-03-2014, 10:39:37

Studieboeken en belkosten jagen jongeren op hoge kosten. Ze steken zich steeds meer in de schulden. Gemiddeld hebben Nederlanders van 18 tot 25 jaar een schuld van 1.169 euro.

Flinke stijging schulden
Steeds meer jongeren steken zich in de schulden, stelt incassobureau Lindorff. Het incassobureau heeft bij 55.000 jongeren een vordering uitstaan. In de afgelopen 2 jaar steeg dat aantal met ruim 37 procent. Het recordbedrag aan schuld van één persoon is volgens Lindorff 202.000 euro. Het Nibud stelde eerder al vast dat steeds meer jongeren tussen de 18 en 25 jaar een aanvraag doen voor schuldhulpverlening.

Telefoon, studieboeken en zorg
Belangrijkste bron van schuld is het telefoonabonnement. Op de tweede plaats komen de schoolspullen. Het gemiddelde bedrag waar het incassobureau achteraan moet, is zo'n 500 euro aan niet betaalde studieboeken. In de top 3 van schuldeisers staan ook de zorgverzekeraars. Vanaf hun 18e moeten jongeren verplicht zelf een zorgverzekering hebben. Van de bijna 300.000 achterstallige betalers van de ziektekosten is 1 op de 6 jonger dan 25 jaar. Dat zijn ruim 41.000 jongeren.

Ouders
Jongeren lenen ook bij ouders en vrienden. Volgens het Nibud klopt 1 op de 10 studenten wel eens aan bij ouders, vrienden en/of een financiële instelling. Daarnaast hadden 550.000 oud-studenten eind 2012 een gemiddelde studieschuld van ruim 11.522 euro.

Weet waarvoor je leent
Een dure lening bij een kredietverstrekker aangaan om bijvoorbeeld schoolspullen te kunnen bekostigen, is niet handig, stelt Linda Hartman, senior-marketeer Studenten bij de ING. "Lenen is niet per definitie slecht. We vinden het wel belangrijk dat je weet waarom je het doet en waarvoor je leent. Als studenten de gehele studie zelf moeten financieren, zijn ze in principe met de maximale lening van DUO het voordeligst uit."

Geen studentenlening
Vanaf 7 april stopt ING met het aanbieden van een studentenlening, vertelt Hartman. "Studenten zijn voor een lening meestal beter af bij DUO vanwege de lagere rente." Daarom verwijzen we onze klanten naar de DUO. Bestaande Studentenkrediethouders kunnen hun uitstaand saldo en aflossingsoverzicht bekijken in Mijn ING. "Op deze manier hebben ze altijd inzicht en overzicht in hun financiële situatie."

Buffer
"Een bijbaan naast je studie is altijd verstandig", zegt Hartman. Ze adviseert daarnaast om geld te sparen voor grotere uitgaven op de langere termijn. "Op deze manier heb je altijd een buffer en kun je duurdere studieboeken of studiereizen financieren." Studenten zorgen er zo voor dat ze financieel fit zijn, stelt Hartman.

Risicofactoren
Het Nibud heeft onderzocht waarom de een sneller in de schulden raakt dan de ander. De vijf grootste risicofactoren zijn:

  • geen spaarrekening hebben en geen behoefte om te sparen
  • moeilijk verleidingen kunnen weerstaan
  • gericht zijn op de korte termijn
  • geen overzicht (willen) hebben en niet planmatig met geld omgaan
  • geen goede financiële opvoeding hebben gehad: jong geleerd oud gedaan.

Praat erover
Bijna de helft van de jongeren tussen 13 en 18 jaar praat niet over schulden, bleek uit onderzoek door Motivaction. Wakker liggen van achterstallige betalingen doet 28 procent. Toch is de beste tip: praat erover met je ouders, of met deskundigen. Zij kunnen advies geven.

Goedkope studieboeken
De volle mep betalen voor studieboeken is niet nodig. Websites als Studieboeken.net en Bookmatch bieden een marktplaats voor tweedehands studieboeken. Wie boeken zoekt, kan tot 75 procent besparen. Wie van z'n boeken af wil, kan via deze sites nog iets terugverdienen.

Smartphone
Ook bij de grootste schuldenpost van jongeren, het mobiele abonnement, kan het verstandig zijn om niet voor het nieuwste van het nieuwste te gaan, adviseert Hartman. "Laat je niet alleen leiden door de nieuwste smartphone. Check bij welke telecomprovider je het beste abonnement kunt krijgen. Aanbiedingen lopen uiteen, zoals de eerste maand gratis, of het eerste jaar 50 procent korting. Hou ook in de gaten hoe lang het abonnement doorloopt."

Bron: www.eufin.nl van 13 maart 2014

Vorige pagina